Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ




ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η λέξη Ήπειρος προέρχεται από τη δωρική λέξη άπειρος και την αιολική άπειρον, δηλαδή, περιοχή χωρίς πέρας (είτε ξηρά).
Πρώτο πολιτιστικό κέντρο της Ηπείρου από τα προϊστορικά χρόνια ήταν το μαντείο της Δωδώνης. Το αρχαιότερο και σεβασμιότερο των ελληνικών μαντείων, ήταν δε αφιερωμένο στον Δία τον Δωδωναίο. Στη Β. Ήπειρο λατρεύονταν από τους αρχαιότατους χρόνους οι θεοί του Ολύμπου: ο Ζευς, η Αθηνά, η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας κ.λπ. Στη Β. Ήπειρο, όπως είναι γνωστό άλλωστε, διαδραματίζονται πολλές από τις σκηνές της Ιλιάδας, της Οδύσσειας και της Αινειάδας. Ακόμη και μύθοι της Ελληνικής μυθολογίας εκτυλίσσονται στη Β. Ήπειρο, που θεωρείται κατά τους αρχαίους συγγραφείς: «Η αρχή της Ελλάδος» (Διονύσιος), «Αρχέγονος Ελλάς Ήπειρος» (Πτολεμαίος Κλαύδιος), «Αρχαία Ελλάς εστίν η περί την Δωδώνην και Αχελώον ώκουν γαρ αι Σελλάι ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί, νυν δ' Έλληνες» (Φιλόσοφος Αριστοτέλης) Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε η Ήπειρος κατά τη βασιλεία του Πυρρού ο οποίος οχύρωσε την άμυνα της Ηπείρου, κατασκεύασε δρόμους, γέφυρες, έκτισε θέατρα και ναούς, ανέγειρε μνημεία τέχνης και έκοψε νομίσματα. Αργότερα με το όνειρο της Εθνικής Ένωσης και για μια μεγάλη ελληνική κοσμοκρατορία θα εκστρατεύσει στην Νότιο Ιταλία απελευθερώνοντας τις εκεί ελληνικές πόλεις και θα φθάσει λίγα μίλια έξω από τα τείχη της Ρώμης.
Με τον ακαριαίο θάνατο του θα αναδιπλωθούν και τα φτερά της Ηπείρου. Αργότερα οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ήπειρο, το 120 π.Χ. κατέστρεψαν τα πάντα, ακόμα και το μνημείο της Δωδώνης. Από τα πρώτα χρόνια μετά Χρίστου παρά πολλοί κληρικοί αγωνίστηκαν για να διατηρηθεί ο ελληνισμός και η ορθοδοξία όπως: Ο Αγ. Άσπειος, Επίσκοπος Δυρραχίου το 90 μ.Χ., ο Αγ. Ελευθέριος, Επίσκοπος Αυλώνας το 120 μ.Χ. κ.ά. Στα χρόνια της σκλαβιάς του Ελληνισμού από τους Οθωμανούς, ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου ανθίσταται στους βίαιους εξισλαμισμούς και στηρίζεται στην πίστη του. Παρά την τουρκική καταπίεση, τη βαριά φορολογία και τη συνεχή αιμορραγία του παιδομαζώματος, η ημιαυτονομία μερικών περιοχών επέτρεψε την οικοδομική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής. Στη Μοσχόπολη, στην Κορυτσά υπήρχαν περίφημα εκπαιδευτήρια, βιβλιοθήκες, τυπογραφεία και Ακαδημίες. Στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο, στο Κεστοράτι, στη Δρόβιανι και στη Χείμαρρα λειτουργούσαν, επίσης, παρόμοια εκπαιδευτήρια και ιδρύματα με διαβαλκανική ακτινοβολία. Αργότερα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος οι Β. Ηπειρώτες προσφέρουν γενναίες δωρεές όπως: την ίδρυση Εθνικής Τράπεζας από το Γ. Σταύρου, την ίδρυση του Πολυτεχνείου, την Ακαδημία Αθηνών από το Γ. Σίνα, το Αστεροσκοπείο, το Καλιμάρμαρο Στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο. Οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα πολλά.
Από το 1912 που οι Μ. Δυνάμεις ίδρυσαν το Αλβανικό κράτος κάθε κυβέρνηση που έχει πάρει την εξουσία, προσπαθεί να δείξει τον ανθελληνισμό της. «Έτσι αν υπήρχε ένα πρωτάθλημα ανθελληνισμού, κάθε κυβέρνηση έχει κάτι να διεκδικήσει από αυτό.» (Γεώργιος Λαμποβιτιάδης, Πρόεδρος της Ομόνοιας)
Σήμερα μετά από 85 χρόνια συστηματικού αφελληνισμού και παρά τις αρχές του Ο.Η.Ε. και της Δ.Α.Σ.Ε. (Ο.Α.Σ.Ε.) η κατάσταση στη Β. Ήπειρο είναι ανεξέλεγκτη. Ληστρικές ομάδες περνούν κάθε μέρα τα όρια της αγριότητας. Μαζί με αυτούς και οι εξοντωτικές ομάδες, πιστοί του γνωστού σχεδίου εξόντωσης και εκτοπισμού των Βορειοηπειρωτών.
Καλούμε όλους τους Έλληνες, τον απανταχού Ελληνισμό, να ανοίξουν τα μάτια και να υψώσουν το κεφάλι για να γυρίσουν το ρολόι της εθνικής μας πορείας. Ας αφυπνιστούμε τώρα προτού να είναι αργά. Προτού οι σκλάβες πατρίδες να γίνουν χαμένες πατρίδες. Ας αναλογιστεί ο καθένας από μας το χρέος του απέναντι στον Ελληνισμό και την Ιστορία μας.
geovisit();

Δεν υπάρχουν σχόλια: